Friday, August 7, 2009

teKnik makan roti caNAi

salam dan selamat pagi MAlaysia dan selamat Datang ke penGhulu sekalian HAri......

apa kabar Malaysia..heheee..kepoyooan aku berjaga selepas subuh gara-gara lapar mengheret kakiku ke dewan makan..ahakz.. tp sebelum 2 aku dh berjaya menwangikan diri....
memandangkan sem nie kelas aku sebelah ptg atau bermula seawal jam 11 pg..ternyata aku bukanlah rajin nk turun bekfes kat dewan makan...klu merujuk bukti cop mohor makcik yg tnda kad makan aku..jadual bekfes aku dr tarikh pagi nie..HANYA 3 kli aku turun bekfes( ternyata rajin sunguh anak mak x mkn pg)..adoiii> dh rugi yuran yg aku bayar tiap sem..

KeNApa aku maKAn PAgi nie?

ish..sebabnyer dh perut aku berdondang syang minta diisi..selalu dah kelas lewat aku melewatkan pagi aku(korang paham ker?..xpaham xpe)..moral value lepas subuh jgn tido...ish..x msok rezeki taw!!!
sambg cite...aku pon dgn excited mgsms kengkwn aku ajk g makan roti canai(menu jumaat)...hampeh respon..
sebab aku g mkn pagi nie? sebab aku suka la jumaat nie mkn roti canai..jumaat depan mkn nasi lemak plak..yeyeyye ( menambah lemak yg ada )
seterusnya kita akan beralih kepada teknik makan roti canai..yezZZa...aku suka2

teknik maKAn roTi CanaI

1)makan dgn ayu+ cara westen
teknik nie dipraktiskan oleh gadis2 ayu yg sempat bekfes ngan bakal mentua atau g bekfes dgn boypren d pagi hari atau makan di tempat exklusif .
caranya ialah makan menggunakan sudu+garpu.(klu korang mkn guna tgn feel menikmati roti canai 2 lebih cikitla..)
-caranya korang cerakin atau keratkan roti canai yg lembut lg enak kepada bahagian2 yg kecik
sebb nnt mudah korang nk makan dengan sopan dan ayu..
-cara ini memudahkan dan mengkontrol ayu..supaya bibir dan tudung korang x kena kuah gulai ayam yg dimkn bersama roti canai..(kuah dal pon layanNN..)
-berhati makan roti canai ye...mak mentua or bf anda sedang memerhati

2) makan ikut caRa melayu
-hehe..ni kan adat budaya kita org melayu..makan menggunakan tangan ..dan bila makan menggunakan tgn..feel d len ckit dr makan guna sPoon
-bla makan meggunakan tgn..nmpak sopan gak dan selalunya org akan guna cara nie sebab cepat dan mudah nk makan roti canai( msty korang setuju ngan statmen aku nie)..cara nie bleh gak praktik depan bakal mak mentua
-caranya buh roti canai dalam pggn anda..kuah pggn len kan..time nk makan kutilkan ( maksud d cam cubit bahagian yg kecil tuk dimkn..ayat kedah..klu pronouns kedah bunyi le cam ghutel) then cicahla dengan kuah tersebut.
-nie la cara makan yg sopan+menggunakan tgn gitu...(klu korang x mkn dgn gelojoh la..)
ye la..cara yg selalu kita tgk rakyat malaysia makan..walaupon berbeza ras

3) makan dengan sempoi+comei+ dan bla...
-cara nie aku x taw samada dipraktikan oleh rakyat malaysia yg len selain aku...sbbnya aku mengesan kemahiran aku mkn roti canai nie semasa aku berada d sek teknik sg petani 2 time aku comei2 dlu...
-cara nie mmg sempoi dan boleh digunakan time korang men kejar-kejar ngan masa
-caranya 1-ambik pggn kosong dan isi dgn roti canai
2-masukan roti canai yg enak
3-tambahkan kuah+sambal ikan bilis (x melebihi kdr yg dittpkan)
4-gulung roti canai korang dgn sopan spt nk wat sardin gulung
5-nmpak lebih sopan klu korang kerat kpd 2 bhgian
6-Baca BismiLlah dan Doa MAKAn
7-BOLEH MAKAN SKRG!!!

heheh..begitulah cara2 nk makan roti canai..apapon jgn lupa mmbc doa makan,,bukan apa nnt korang x knyag plak.ada2 pelbagai cara..korang pilihla nk mkn camne yg menepati gaya..mutu ,.dan keunggulan diri sendiri..yg penting > bersyukur atas nikmat kurnian yg Esa pada kita..sebab ada org len yg x dpt menikmati apa yg kita nimati..

selamat menikmati roti canai..

-

3 comments:

chef hasyimah said...

da lama x mkn rot can~
sdp nya...
huhu
nak balik kl!!!

keRAna AKu SAP said...

perghhh
sap pon bru mkn..
punya la malas nk bgn pagi..
sedap la..tahap dewa 21
ahahahha

keRAna AKu SAP said...
This comment has been removed by the author.