Monday, April 27, 2009

Semangatku Hilang Kerana MONYET


Salam sejahtera ibu2, adik2 abag2 kakak..n anda semua yg mengikuti perkembangan blog ini...perghhh cam inul la plak....tetiba terasa nk menulis sal monyet plak hari ini....bukan apa memandangkan kolej aku dikongsi bersama monyet yang berpendidikan tinggi macam kita org yg x tinggi sgt....
ye la cuba korang pikir
bila ktorg men kejar2..si monyet pon nk join gak..bukan takat kejar2 malah lari litang pukang ktorg dikejarnya.....asal ktorg tapau n bw makanan atau bali dr pasar malam ..si monyet ngan sengih kambing mintak ~ siap jeling tanda isyarat mana bahagian d~.....kitaorg lari berterabur gak disebabkan monyet2 nie....hahahhahah.....ada ketikanya bila tahap boring menandingi tahap iguana, siap men tu chak ngan monyet 2.....SEMUANYA HANYALA kerna MONYEt....
ye la sbbnya tempat di dterokai...jd begitulah kehidupan monyet di tengah bandaraya KL

~KISAHNYA BEGINI~
CERITA ini bermula semasa aku berumur 6 thn....masa2 aku n family dok kat umah tok.besa r memeriahkan umah tok di bulan ramadhan yang mulia. dan sememangnya kisah ini terjadi semasa bulan ramadhan. jiran depan umah tok aku membela seekor monyet yang diberi nama MINAH( ish... x glamor langsung--> buh la nama jenifer kuih lopes ker, mariah kari ker sodap gak dgr). masa 2 klu x silap aku minah berusia muda remaja lg. minah nie digari pada sebatang pokok yang berhampiran jalan utama ini bermakna kalau aku nk ke umah jiran aku nie, aku kena lalu jalan tersebut. aku rasa la..sebab d kena gari mybe sebab d agresif kut...xpon dia liar sangat..ye la asyik nk menyakat budak yg comei mcm aku nie...ish2..apa r...

PETANG YANG HENING......
masa 2 aku ingt lagi....mak wat kuih cara. korang taw ker KUIH CARA 2 benda apa? kuih cara tu yg wat dr tepung 2 + santan+ telur, pastu tambah kaler ijau...bila nk masak kuih nie..d ada acuan d sendiri cam bentuk bunga. pastu korang masukkan adunan tu setengah dlm acuan, pastu buh gula ckit, pastu buh adunan bg penuh acuan, kemudian tutup.lepas beberapa minit d msak la..AWAS!!! jgn bagi hangit taw ---> beginilah cara-cara nk wat KUIH CARA ye puan2...

aku dengan tekun melihat mak membuat kuih cara..terliur r plak( sambil memandang jam didinding ~ lmbt lg nk buka posa~),lalu masa 2 tetiba aku toleh ke belakang dan mendapati.......ADIK tengah NGAp kuih cara...terkebil2 aku memandang adik aku menikmati kuih cara yang terbukti keenakan (sebab adik aku makan sampai comot mulutnya..hahah).
pastu aku tgk mak angkat kuih cara nk susun elok2 atas meja.cantikla plak mak wat hiasan cam tu.....
~kuih cara yg siap dmasak..enak dimakan~


MAK : akak, tlg antar kuih kat umah tok DAk jap
KAK COMel : BAIK....sambil menyambut pinggan yng diberi oleh mak
MAK: bawa elok2, kan jatuh plak kuih 2

maka , aku pon keluar dr umah sambil mencari selipar power rangers yg aku susun disebelah kasut ultraman abg aku..dengan penuh kecomelan aku pon berjalan menuju ke umah tok DAk. dengan berhati2 aku menatang pinggan kaca yang berisi kuih cara yang masih panas. sambil berjalan-jalan, aku mengambil kesempatan menjeling dan menjelir lidah kat MINAH. perghhhh..aku tgk MINAH dok dok tepuk tangan...lor.....d ingt aku bw kuih nie kat d kut..silap2 nie tuk TUAN ko la...

aksi SUSPEN,,,,
tetiba aku tgk minah bertukar wajah(bukan HULK)...sambil melompat d menarik rantai perak yg ringan itu di lehernya...MAMPOS AKU!!!!!!!!!!!!!!!!! dengan pantas Minah menuju ke arah aku...tnpa sempat aku berbuat apa, d menyambar kuih yg aku bawa....terkesima aku...yang sempat aku wat ialah melarikan diri...
Pinggan 2 --->>pecah lla.....
dengan keadaan terkejut & sambil menangis, aku pon lari balik ke umah....aku dh x nmpak apa dh..aku cuma nmpak mak jer...huhuhuhu...aku pelok mak kuat2.. takot.....,melayang seketika semangat aku masa 2....terasa mcm xder darah dah ..kus semangat
abg aku siap sound lg..." ngan MINAH 2 pon ang nk takot"...perghhh, nk jek aku sekeh abg aku...yg kena kejar aku ler....
pastu aku pon masok umah memandangkan azan dah berkumandang.
" sekarang telah tibanya waktu berbuka puasa bg negeri pulau pinang dan kawasan2 yg sewaktu dengannya"
keesokan harinya aku demam.....
abg ku horey sakan, sebab aku x menghabiskan bunga api d

PENGAJARAN
1-jgn kaco benda yg x sepatutnya dikaco
2-jgn dok wat perangai Action B
3- dapatkan pengawasan org dewasa jika tmpat anda mempunyai haiwan yg agresif
4-berhati-hati d jalan raya




monyet yg berpendidikan tinggi> masok u kat UM or Sintok kut....

5 comments:

Masz said...

hehe...monyet pon jadi keje..
nt bela la sekor ek kt umah...

keRAna AKu SAP said...

uhhuhhu..xmo r masz...

Masz said...

bela la..best..
hehe..
untung2 bley tlg cari kutu...

keRAna AKu SAP said...

xmooooo
kan kena kejar lg la masz

"aku cuma membiasakan bersikap biasa saja. sebabnya, lamunan biasa mengajak berkelana. mimipi cuma kenyataan lain yang ku suka". said...

hihihihi...bise!!